zondag 22 september 2013

Een nieuw schooljaar

22 september en een update is op zijn plaats: dochter (nu bijna 13) zit ondertussen in het 2de jaar moderne wetenschappen in een school die zich "methodeschool" noemt. Ik vind de methode nogal ver zoek...

5 vragen voor de leerkrachten:


  • Waarom is dat leren zo "moeten"? 

           Pubers hebben een hekel aan moeten maar kunnen zeker gemotiveerd worden....
               


  • Waarom krijgen jullie de leerstof niet interessant (lees levensecht)

                Het meeste is zo'n abstracte rommel...  een geheel creëren zodat de gemiddelde puber het nut ervan inziet is echt niet ondoenbaar... en ja ik heb heel wat leerplannen gelezen en daar staat nergens in: maak het abstract... er staat zelfs: maak het levensecht (bij de tips... voor iedereen die zover niet leest)


  • Waarom krijgen jullie je leerstof niet af op de tijd op school en moet er altijd zoveel thuis geleerd, geoefend en gewerkt worden?

            Willen jullie niet teveel (allé jullie werkboeken toch)... zijn de leerplandoelstellingen  niet voldoende voor jullie?? Pubers hebben een nog grotere hekel aan school omdat ze thuis ook nog veel schoolwerk moeten doen waar ze geen zin in hebben... gun ze wat eigen tijd (liefst alle tijd buiten de schooluren). 

  • Waarom moet ik thuis zoveel uitleggen als er geleerd moet voor een toets? Is dat jullie taak niet?

            Kinderen buiten zetten omdat ze druk zijn, geen uitleg meer geven omdat er teveel lawaai is... wilt zeggen dat je eigen klasmanagement niet lukt... dat wil helemaal niet zeggen dat je een onhandelbare klas hebt... dat is dus jullie fout en niet die van de leerlingen en al zeker niet die van de ouders die achteraf moeten puin ruimen en de leerstof uitleggen.... Je geeft de les gewoon opnieuw en pakt het anders aan... en als je dan aan het einde van je les de kinderen kunt testen zonder ze thuis te moeten laten leren... dan weet je dat je ze ook echt iets geleerd hebt. 

  • Waarom moet alles IN de klas? Dat IS saai... echt S.A.A.I (de leerlingen hebben gelijk). Wat is er mis met buiten? Wat is er mis met leren terwijl je beweegt? 

Ondertussen heeft de bedrijfswereld dit door.... maar het onderwijs loopt naar goede gewoonte achter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten